Autoverhuur van Avis in Geel

Een auto huren in de Kempen

Geel is een Kempense stad in het oosten van de provincie Antwerpen. Voor de meesten is dit niet meteen een voor de hand liggende vakantiebestemming. Toch valt hier heel wat te zien en te doen, zowel in de stad als in haar omgeving.

Nu reserveren

Tussen de Kleine en de Grote Nete

De streek wordt gekenmerkt door twee stromen. De Kleine Nete stroomt ten noorden van de stad, de Grote Nete ten zuiden. Deze twee rivieren zorgen voor het mooie landschap waarvoor de Kempen bekend is. Met een huurauto kunt u deze mooie streek komen verkennen.

Avis in de Barmhartige Stede

In ons kantoor voor autohuur kunt u kiezen uit één van de vele auto’s of bestelwagens die onze vloot rijk is. Als u niet bekend bent in de streek, kunt u bij ons ook een GPS-navigatiesysteem huren. Daarmee maakt u het uzelf gemakkelijk en hoeft u nooit bang te zijn verloren te rijden.

Deze stad is vooral gekend op vlak van psychiatrie. Al eeuwenlang komen psychiatrische patiënten hierheen met hoop op genezing. De oorsprong hiervan ligt bij de Heilige Dimpna, de beschermheilige van de stad. Zij zou door haar krankzinnige vader zijn vermoord. Sindsdien is de stad een bedevaartsoord voor geesteszieken. In de loop der eeuwen is een systeem van gezinsverpleging ontwikkeld, waarbij psychiatrische patiënten opgenomen worden in een gezin dat instaat voor hun verzorging. Aan dit systeem dankt de stad haar bijnaam de Barmhartige Stede. Daarnaast werd aan het einde van de 20ste eeuw de Sanokliniek opgericht, die in 2007 werd omgevormd tot het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum. Tot op de dag van vandaag worden de spreekwoorden “naar Geel gaan” gebruikt met de betekenis “gek worden”. Gezien deze geschiedenis is het niet verbazend dat een aantal bezienswaardigheden in de stad rechtstreeks verbonden zijn met ziekenzorg en psychiatrie. Toch zijn hier ook dingen te zien die hiermee niets te maken hebben.

Het Gasthuismuseum toont de vroegere functie van het Gasthuis. Hier werden zieken en pelgrims verzorgd door lekenbroeders en –zusters. Het gebouw bevindt zich op de plaats waar Dimpna vermoord zou zijn. Een ander historisch gebouw in deze context is de Sint-Dimpnakerk. In een vroege fase van de gezinsverpleging werden geesteszieken hiernaartoe gebracht en in de ziekenkamer van de kerk ondergebracht. Volgens de legende is Dimpna in deze kerk begraven. In het centrum kunt u een bezoek brengen aan de Sint-Amandskerk, de oudste parochiekerk van de stad.

Gek op Geel

Het Lampenmuseum toont de evolutie van verlichting aan de hand van meer dan duizend toestellen. De volledige geschiedenis van de lamp in al zijn vormen komt hier letterlijk aan het licht. U kunt dit privémuseum bezoeken na afspraak. Het Bakkerijmuseum ligt op een kwartier rijden met uw huurauto van Avis. Hier ziet u allerhande bakvormen en werktuigen, alsook enkele oude karren. Ook dit museum is alleen op afspraak te bezoeken. Kinderen van de lagere school kunnen er bovendien uitgebreid kennismaken met het bakken en zelfs het proces zien van graankorrel tot brood. Het Klokkenmuseum, ten slotte, ligt op enkele kilometers van het stadscentrum en bevat een grote collectie klokken van alle denkbare soorten en vormen, van zakhorloges tot koekoeksklokken. Een laatste belangrijke bezienswaardigheid in de streek is Lourdes Ten Aard. Hier vindt u een grot, aangelegd naar voorbeeld van het Lourdes in Frankrijk.

Het bekendste evenement van de regio is ongetwijfeld haar reggaefestival. Dit tweedaagse muziekevenement, begon in 1978 als een grote reggaefuif en vindt begin augustus plaats op een terrein ten zuidwesten van de stadskern. Met de jaren is dit festival steeds groter en groter geworden. Ook Jamaicaanse film, circus en kunst kregen een plaats op het programma. Tegenwoordig vliegen heel wat grote Jamaicaanse artiesten speciaal hiervoor naar België. Een belevenis in de stad zelf is Geel Zomert! Tijdens de zomervakantie (juli en augustus) treedt elke vrijdag een andere artiest op in de tuin van jeugdcentrum De Bogaard, en dit helemaal gratis. Ook een kerstmarkt mag in deze gezellige stad niet ontbreken. In december kunt u hier tussen wel honderd kraampjes komen zoeken naar leuke kerstcadeautjes.

Enkele attracties buiten de stad zijn het Zilvermeer en Bobbejaanland. Op minder dan 20km ligt het Provinciaal Domein Zilvermeer. Dit recreatiedomein heeft een enorme watersportvijver en biedt amusement en ontspanning voor jong en oud, met een ruim aanbod aan leuke activiteiten. Wandelen, zwemmen, vissen, minigolf en roeien zijn slechts enkele van de vele ontspanningsmogelijkheden. Een laatste grote hit is het pretpark Bobbejaanland, gelegen tussen Herentals en Kasterlee.